Son Dakika
Keşan’da, Cuma namazı kılınacak camiler belli olduÇarşı merkezinde maske zorunluluğu getirildiKeşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen: "Kısıtlama sürecinde üretim sekteye uğramadı"Sanayi Kavşağı'ndaki kazada 4 kişi yaralandı“Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”“İşlerimiz 5’te 1 oranında düştü”“İktidarın erken seçime gideceğini düşünmüyorum”Valilikten polisin yasağa uymadıkları için müdahale ettiği grup ile ilgili açıklama geldiYasak sonrası manzara değişmediAçar, süne ile mücadeleye dikkat çekti: "Çiftçilerimizin ilaçlama yapması önemlidir"
Diyetisyen Sebahat Karadavut Kurban Bayramı öncesinde önerilerde bulundu: "Etli yemeklerde ekstra yağ kullanımı gereksizdir"

Diyetisyen Sebahat Karadavut Kurban Bayramı öncesinde önerilerde bulundu: "Etli yemeklerde ekstra yağ kullanımı gereksizdir"

Diyetisyen Sebahat Karadavut, Kurban Bayramı'nda et ve etki yemek tüketimiyle ilgili önerilerde bulundu.

Karadavut, bayramların, insanları bir araya getiren, ziyaretlerin, ikramların bol olduğu, geniş ve özenli sofraların kurulduğu, sevgi ve mutluluğun hatırlatıcısı olduğunu dile getirerek, özellikle Kurban Bayramı’nda sofralarda et ve etli yemeklerin miktarının arttığına dikkat çekti. Artan kırmızı et tüketimi ile kalp-damar hastalarının, diyabet hastaları, böbrek ve tansiyon hastalarının risk altında olduğunu belirten Sebahat Karadavut, "Kırmızı et, iyi kalite hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri, B12, B6, B1 ve A vitamini içermektedir. Ancak bu dönemde kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubundaki bireyler dikkatli olmalıdırlar. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriklerinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Görünür yağlar ayrılsa bile kırmızı etin yağ içeriği %20 civarındadır. Bu nedenle etli yemeklerde ekstra yağ kullanımı gereksizdir. Kurban Bayramı'nın bir vazgeçilmezi olan kavurma, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı eklenmeden kendi suyuyla pişirilmelidir. Kavurmayı/et yemeklerini öğle öğününde tercih edip, akşama daha hafif ve posa yönünden zengin olan sebze/baklagil yemeği veya hafif bir çorba-salata menüsü bırakılmalıdır. Etin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve suyu tüketmek etteki demirin vücudumuz tarafından daha iyi emilmesini sağlar." dedi.

"Bayram günü kesilen hayvan etinin hemen tüketilmesi sindirim sıkıntılarına neden olmaktadır"

Etin yanında rafine edilmiş pirinç/makarna yerine, bulgur/esmer pirinç ile yoğurt, cacık ya da ayran tercih edilebileceğini ifade eden Karadavut, "Bayram ziyaretlerinde hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya taze meyve tercih edilmelidir. Gazlı ve şekerli içecekler yerine açık çay, bitki çayı, şekersiz limonata, ayran tercih edilebilir. Tatlının yanında ayran veya süt içmek kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olur. Bayram günü kesilen hayvan etinin hemen tüketilmesi sindirim sıkıntılarına neden olmaktadır. Özellikle mide rahatsızlığı olan bireyler kurban etini 24 saat dinlendirdikten sonra pişirmelidir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama veya ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Etler mangal yapılacaksa kanser riskini artırdığı için pişirme süresine dikkat edilmeli, kömürleşene kadar pişirilmemelidir. Şarbon, tenya, salmonella, tüberküloz gibi hastalıklardan korunmak için veteriner kontrolü yapılmış kurbanlıklar, uygun koşullarda kesilmelidir. Etler kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalar haline getirilerek tek yemeklik miktarlarda buzdolabı poşetleri veya saklama kaplarıyla buzluk veya derin dondurucuda -18 santigrat derecede uzun süre saklanabilir. Buzdolabında ise -2 santigrat derecede 1-2 hafta saklanabilir. Gıda zehirlenmeleri ve bakteri oluşumunu önlemek adına pişirmek için çıkarılan etler oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürülmemelidir. Çözdürme işlemi buzdolabının alt rafında yapılmalı, çözülen etler tekrar dondurulmamalı ve hemen pişirilmelidir. Etleri hazırlarken kesme tahtası ve bıçak hijyenine dikkat edilmeli, et tahtası ve bıçağının başka besinlerle temasından kaçınılmalıdır. Bayramda besin alımımız ister istemez artıyor, o zaman su tüketimimiz ve de hareketimiz de artmalıdır. Güzel bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gitmeye çalışalım. Bol bol su içelim. Sağlığımızı bozacak şekilde beslenip bayramı hastanede bitirmeyelim." diye konuştu.

Haber: İlker GÜREL

 

YORUM YAZ
Son Eklenenler

Keşan’da, Cuma namazı kılınacak camiler belli oldu

Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında, 16 Mart’ta ibadete ara verilen camiler, yarın Cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açılıyor.

Keşan merkezinde, köylerinde ve beldelerinde Cuma namazı kılınacak ve kılınmayacak camiler, Keşan İlçe Müftülüğünün sosyal paylaşım sitesinde yayımlandı.

Yarın kılınacak Cuma namazları, corona virüsü tedbirleri nedeniyle, belirlenen cami bahçelerinde kılınacak.

Öte yandan abdestin camilerde değil, evlerde alınması gerektiği, belli mesafede saf tutulacağı, maske takılması gerektiği, namaz çıkışlarında tokalaşmanın olmayacağı ve camiye herkesin kendi seccadesiyle gelmesi gerektiği hakkında uyarılarda bulunuldu.

Keşan merkezinde Cuma namazı kılınacak camiler ve yerler ise, şöyle:

Çamlıkent Cami Bahçesi, Hacı Mümine Özkaya Cami Bahçesi, Hersekzade Ahmet Paşa Cami Bahçesi, Hersekzade Ahmet Paşa Anadolu İmam Hatip Lisesi Bahçesi, İzzetiye Mahalle Cami Bahçesi, Karaağaç Cami Bahçesi, Kurtuluş Özkaya Cami Bahçesi, Paşayiğit Mahallesi Yeni Cami Bahçesi, Sanayi Cami Bahçesi, Saray Avluları Cami Bahçesi, Sosyal Konutlar TOKİ Cami Bahçesi, Yukarı Zaferiye Mahallesi Cami Bahçesi.

Cuma namazı kılınmayacak camiler ise, şöyle:

Yörüker, Ensaray, Aşağı Zaferiye, Hacı Mehmet Ağa, Bekir Varnalı, Tahta Cami, İki Minareli Çarşı Cami, İstasyon Mahallesi, Yeni Sanayi Mescidi.

Keşan Beldelerinde ise, Cuma namazı kılınacak camiler ve yerler ise, şöyle:

Beyendik Beldesi TOKİ Cami, Beyendik Beldesi Açık Hava Düğün Salonu, Yenimuhacir Beldesi TOKİ Cami, Yenimuhacir Beldesi Açık Hava Düğün Salonu.

Keşan’a bağlı köylerde Cuma namazı kılınacak camiler ise, şöyle:

Akçeşme, Akhoca, Altıntaş, Bahçeköy, Barağı, Beyköy, Boztepe, Büyükdoğanca, Çamlıca, Çeltik, Çobançeşme, Danişment, Dışbudak, Erikli Köyü Sahil Cami, Gökçetepe, Kadıköy, Karacaali, Karasatı, Karlıköy, Kızkapan, Koruklu, Kozköy, Küçükdoğanca, Lalacık, Mahmutköy, Maltepe, Mecidiye Köyü Fatma Hatun Cami, Mecidiye Köyü Eski Cami, Pırnar, Sazlıdere, Seydiköy, Siğilli, Suluca, Şabanmera, Şükrüköy, Türkmen, Yayla, Yeniceçiftlik.

Cuma namazı kılınmayacak köyler ise, şöyle:

Çelebi, Erikli Köyü, Gündüzler, Karahisar, Mercan, Orhaniye, Yerlisu, Yeşilköy.

(Haber Merkezi)

Çarşı merkezinde maske zorunluluğu getirildi

Keşan’da çarşı merkezinde, yoğunluğu fazla olduğu caddelerde maske zorunluluğu getirildi.
Keşan Kaymakamı Nuri Özder başkanlığında toplanan Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu maske zorunluluğu ile ilgili karar aldı.

Alınan karara göre, çarşı merkezinde insan yoğunluğunun fazla olduğu İsmail Saraç Caddesi, Önder Caddesi, Demirciler Caddesi, Alparslan Türkeş Meydanı ve İsmet İnönü Caddesi’nde, vatandaşlar için maske takma zorunluluğu kararı aldı. Karar ile ilgili Keşan Belediyesi anons sistemi vasıtasıyla duyuru yapıldı.

Haber Mekezi

Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen: "Kısıtlama sürecinde üretim sekteye uğramadı"

Ramazan Bayramı süresince uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan çiftçiler, kısıtlamada üretime devam ederken, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, üretimin sekteye uğramadığını söyledi.

Coronavirüs tedbirleri kapsamında, 23-24-25-26 Mayıs Ramazan Bayramı süresi boyunca tüm Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Bu uygulamadan, tarımsal faaliyette bulunarak üretime katkı veren çiftçiler muaf tutuldu. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, kısıtlama süresince, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerine devam ettiğini dile getirerek, faaliyetler hakkında da bilgilendirmede bulundu.

"Çiftçimiz tarlasında arazisinde olmak zorundaydı"

Üretime devam etme zorunluluğu olduğunu söylediği çiftçilerin, kısıtlama süresince tarlalarında çalıştığını kaydeden Şen, "Çiftçilerimiz ekim ve dikim işlemlerini gerçekleştirmeye devam ettiler. Bazı bölgelerde ayçiçeği ve çeltik ekimlerinin %80-90’ı gerçekleşmiş vaziyette. Keşan’da da durum aynı. Çiftçimiz üretimin en önemli günlerinde oldukça hareketli. Çiftçimiz tarlasında arazisinde olmak zorundaydı. Hayvancılık ile uğraşan insanlar otluk ihtiyaçlarını karşılamak zorundaydılar. Bunu sağlayan üreticiler de bunlarla meşguldüler. Üreticiler olarak bayramı çalışarak geçirdik. Bu yıl virüs sebebiyle köylerde de çok hareketlilik olmadı. İnsanlar ayçiçeği ekimlerine ve arazilerini tırmıklamaya devam etti. Sulu arazilerde bahçesi olanlar bahçelerini ekmeye ve çeltik olan bölgelerde çeltiklerin ekimlerine devam edildi. Bu konuda bizlere gösterilen özen için ilk olarak İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'na teşekkür ederiz. Yasak sürecinde üretim sekteye uğramadı. Son 2-3 gündür yağışlar oluyor. Yağışlardan dolayı bazı çiftçilerimiz evlerinde kaldı. Bazı tarım işlerinde yağmur da yağsa engellemeyen durumlar var. Bu durumdan engellenmeyen çiftçiler tarım arazilerinde çalışmalarına devam ettiler." dedi.

Haber / FOTO: İlker GÜREL

 

 

Sanayi Kavşağı'ndaki kazada 4 kişi yaralandı

Sanayi Kavşağı'nda, dün saat 14.30 sıralarında, hafif ticari araç ile otomobilin çarpılması sonucu meydana gelen trafik kazasında, 4 kişi yaralanırken, otomobilde sıkışan yaşlı çift, ekipler ve vatandaşların yardımı ile sıkıştıkları yerden çıkartıldı.

İddiaya göre; Gelibolu istikametinde giden V.Ç. yönetimindeki 22 FB 201 plakalı hafif ticari araç, Sanayi Kavşağı'na geldiği sırada şehir merkezinden gelerek kavşaktan çıkış yapmak isteyen S.D. yönetimindeki 22 AC 231 plakalı otomobil ile çarpıştı. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ekipleri ve itfaiye sevk edildi. Kazada, V.Ç. ile aynı araçta bulunan P.Y. ve otomobilde bulunan S.D. ile eşi K.D. yaralandı. Otomobilde sıkışan sürücü S.D. ile eşi K.D., ekiplerin ve vatandaşların yardımı ile sıkıştıkları yerden çıkartıldı. Yaralılar, ambulanslar ile kaldırıldıkları Keşan Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Haber / FOTO: İlker GÜREL

“Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”

Edirne İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, yaptığı açıklamada; corona virüs salgını sürecinde yetiştiricilerin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Küçükbaş hayvan fiyatları düştü”

Corona virüsü salgını sürecinde yetiştiricilerin yaşadığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Günday, “Bu süreçte, talebin olmaması nedeniyle, küçükbaş hayvanların fiyatlarında ciddi düşüşler yaşandı. Küçükbaşta baskül fiyatları 26 TL seviyesindeyken, 22 TL’ye kadar düştü. Fakat, fiyatlar kasaplarda değişmedi. Sadece yetiştiricinin elindeki fiyatlar değişti. Ayrıca, yetiştiricinin elindeki küçükbaş hayvanlara talep olmadığı için satışını yapamadı. Bu durumda yetiştiricinin maliyetlerini artırdı. Yetiştiriciler olarak, biran önce işlerimizin rayına girmesini bekliyoruz.” dedi.

“Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”

“Yetiştiriciler, salgın sürecinden ne kadar etkilendi?” şeklindeki soruya cevap veren Şenol Günday sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte, tüm yetiştiricilerimiz olumsuz yönde etkilendi. Ama küçükbaş hayvanını virüsten önce satan yetiştiricilerimiz bu süreçten çok fazla etkilenmemiştir. Salgın, bölgemizde küçükbaş hayvancılığın hareketleneceği döneme denk geldi. Bundan ötürü de, küçükbaşta sıkıntılar var. Hayvancılıkta yem çok önemlidir. Ama yem fiyatları bu süreçte hiç yerinde durmadı ve sürekli artış yaşandı. Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor. Eğer bu şekilde devam ederse, kimse ayakta duramaz.”

Günday sözlerini şöyle tamamladı: “Salgın nedeniyle, sadece Türkiye’deki değil; tüm dünyadaki insanlar, sektörler olumsuz etkileniyor. Temennimiz, biran önce bu salgının sona erip, günlük yaşama geri dönmektir.”

(Haber: Deniz ÇİL)

Tüm Kategoriler

Gündem

Siyaset

Tarım

Bölgesel

Dünya

Ekonomi

Resmi İlan

Spor

Teknoloji

Sponsorlar